Zes redenen waarom fietsen goed is voor je gezondheid

Gezondheid-Fiets-Verzorging-En-Gezondheid

Zes redenen waarom fietsen goed is voor je gezondheid

Dat fietsen gezond is, is al langer bekend. Maar waarom is fietsen nou zo gezond? Fietsen is goed voor lichaam en geest. Fietsen is goed voor de spieren en longen en helpt tegen lichamelijke gebreken. Fietsen is een laagdrempelige manier van bewegen, waardoor het geschikt is voor bijna iedereen. Hieronder lees je zes redenen waarom fietsen gezond is. 

Voorkomen van ziektes

Door te fietsen wordt de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verkleint. Daarnaast is fietsen ook goed voor je bloed. Door te fietsen gaat het bloed sneller stromen, wat een positief effect heeft. Ook worden de bloedvaten sterker en flexibeler en slibben je bloedvaten minder snel dicht.

Breineffect 

Wanneer je fiets is niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je hersenen. Fietsen bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor er meer zuurstof in het brein terechtkomt. Hierdoor kan het brein meer hersencellen creëren. Fietsen zorgt er ook voor dat de verschillende delen in ons brein beter kunnen communiceren, waardoor de cognitieve capaciteit wordt vergroot. Hierdoor worden de inzichtelijke vaardigheden verbetert.

Effect van de natuur

Het is wetenschappelijk bewezen dat in de natuur zijn goed is voor de mens. Je stemming verbetert wanneer je in de natuur bent en je ervaart minder stress. Tevens neemt je mentale vermoeidheid ook af. Voldoende buiten zijn zorgt ervoor dat je genoeg vitamine D opneemt. 

Verbeterde nachtrust 

Uit onderzoek is gebleken dat je een betere nachtrust hebt, wanneer je dagelijks een stukje fietst. Door iedere dag een half uurtje te fietsen val je sneller in slaap en kan je nachtrust zelfs een uur langer duren. Wanneer je meer in daglicht bent, ben je beter in staat om je natuurlijke slaapritme te vinden. Daarnaast zorgt daglicht ervoor dat de aanmaak van het stresshormoon wordt verminderd, wat bijdraagt aan een goede nachtrust. 

Overgewicht 

Fietsen is een hele goede manier om overgewicht kwijt te raken. Wist je dat je met 10 minuten fietsen bijna 100 calorieën verbrand. Fietsen is een low impact training, die de gewrichten bijna niet belast. Fietsen is een makkelijke en niet vermoeiende manier om gewicht kwijt te raken. 

Opbouw van spieren

Voor het fietsen gebruik je niet alleen je benen en voeten. Je gebruikt nog veel meer spieren, voor het sturen, in balans blijven, jezelf in positie te houden en om extra kracht te zetten. Regelmatig fietsen zorgt ervoor dat je spieropbouw toeneemt. Door dagelijks een halfuur tot een uur te fietsen, bouw je een goede conditie op en sterke spieren.