Fit blijven op kantoor: hoe doe je dat?

Fit blijven op kantoor: hoe doe je dat?

Zitten is het nieuwe roken hoor je tegenwoordig veel in het nieuws. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat veel zitten invloed heeft op je lichamelijke en fysieke gezondheid. Wij Nederlanders moeten massaal meer gaan bewegen. Leuk en aardig allemaal, maar hoe doe je dit als je een kantoorbaan hebt? De uren zonder lichamelijke activiteit achter je bureau vliegen voorbij. Dit is wat jij en je baas daar tegen kunnen doen:

Zit-sta bureaus

Vervang de oude bureaus voor bureaus die verstelbaar zijn. In het begin voelt staand werken misschien een beetje raar, maar het went snel. Het is natuurlijk niet nodig om de hele dag te staan, maar wissel het lekker af. Én daag je collega’s natuurlijk uit om ook te gaan staan.

Staand lunchen en overleggen

Aansluitend op het eerste punt is staand lunchen en/of overleggen. De stoelen kunnen de deur uit, koop een mooie statafel. Het is een eyecatcher voor op kantoor en dat saaie overleg waar je bijna bij in slaap valt, wordt ineens heel actief. 

Wandeling maken

Is het lekker weer? Ga naar buiten met je collega’s en maak een blokje om. Wandelen is een van de beste sporten die er is. Een klein rondje is al voldoende, daarna heb je weer genoeg energie voor de middag.  

Tafeltennistafel

Een tafeltennistafel kopen is altijd een goed idee. Tijdens de lunch of even door de dag heen je collega uitdagen voor een potje pingpong. Het is leuk, competitief en je bent in beweging. Neemt zo’n tafel teveel ruimte in beslag? Geen probleem, inklappen en niemand heeft er last van.  

Drinken halen

Sta op om drinken te halen. Het zijn kleine dingen, maar alle kleine beetjes baten. Daarnaast moet je ook voldoende water drinken op een dag, win-win situatie dus!

Persoonlijk contact

Heb je een vraag voor je collega of moet je iets vertellen. Pak niet de telefoon, maar loop er even naartoe. In een grotere organisatie is dit natuurlijk niet altijd mogelijk als je collega’s op een andere afdeling zitten. Doe het op een slimme manier, kies de momenten dat je het nodig hebt om even te lopen zorgvuldig uit. 

Reminder

Zit je helemaal verstrengeld in je werkzaamheden en vergeet je gewoon te bewegen, dat kan natuurlijk. Stel daarom een reminder in op je telefoon of computer. Heel simpel en zo kan je het eigenlijk niet meer vergeten. Zie je dat een collega al uren naar het scherm zit te staren? Dan kun jij die reminder natuurlijk ook zelf geven. Help elkaar!