Hoe overleef ik de hittegolf?

Hoe overleef ik de hittegolf?

Iedereen is het er inmiddels wel over eens, het weer in Nederland wordt extremer. De zomers worden warmer en intenser en de regenbuien nemen ook toe. We maken zwaardere stormen mee en een echt koude winter is alweer even geleden. Dit zijn tekenen dat het klimaat echt aan het veranderen is. Momenteel tikken we de 40 graden zelfs aan in delen van het land, maar hoe overleef je met zulke temperaturen? Je leest het hier!

Hydrateren

Het belangrijkste met die hitte is om goed te drinken, je zweet veel waardoor je sneller uitgedroogd raakt. Zeker wanneer je je veel in de zon begeeft is het belangrijk om goed te drinken. De meeste mensen redden 1,5 liter water op een normale dag al niet, laat staan 3 liter op een hete dag. Wat voor veel mensen helpt is om een flesje water bij je te hebben staan. Of dit nou op je werk of thuis op de bank is.

Zout

Tijdens deze intense hitte zweet je veel, je verliest daarmee veel zout. Zout krijgen we genoeg binnen bij ongezonde en voorverpakte maaltijden, maar voor degenen die altijd zelf koken, is het aan te raden om wat extra zout toe te voegen aan iedere maaltijd. Een gebrek aan zout kan onder andere kramp veroorzaken, daarnaast is het goed voor je lichaam om je zoutgehalte op peil te houden. Normaal wordt juist aangeraden niet te veel zout toe te voegen aan je maaltijden, maar met deze temperaturen is dit dus wel een aanrader. Eet je normaal al veel zout? Ga dan niet nog meer eten, maar houd het op dezelfde hoeveelheid. Zweet je niet veel extra doordat je heel de dag in de airco doorbrengt? Eet dan niet meer zout.

Rust houden

Misschien wel de belangrijkste tip met dit weer, blijf rustig, maak je niet druk. Alles een versnelling lager is een goed idee. Wel is het belangrijk om door te blijven gaan, stilzitten maakt het gevoelsmatig erger. Het beste is om je gewone dagelijkse dingen te blijven doen. Ga daarom ook sporten als er airco is, zo blijf je in je ritme. We zullen moeten wennen aan dit veranderende klimaat want de kans is groot dat het nog erger wordt en dat we niet meer mee gaan maken dat het minder wordt. Daarom is het goed om eraan te wennen en dus door te gaan met de normale dingen. De kans is groot dat je met dit weer minder goed slaapt, daarom is het goed om overdag wat rustiger te doen en eventueel tussen de middag een powernap te doen. Dit kan je helpen om de dag beter door te komen.