Waarom is warm water drinken zo gezond?

Waarom is warm water drinken zo gezond?

Iedereen weet hoe belangrijk water drinken is voor de gezondheid, maar drinken wij ons water wel op de juiste manier? Vaak drinken we een verfrissend koud glas water, vooral wanneer het buiten dertig graden is, maar helaas is dit niet goed voor je gezondheid. Sterker nog het is zelfs schadelijk voor je organen. Maar waarom is het dan schadelijk?

Warm water beter dan koud water

Je organen hebben er moeite mee om koude of juist extreem hete temperaturen te verwerken. Het lichaam wilt het liefst water dat op lichaamstemperatuur is. Wanneer je koud water drinkt, koelt het lichaam af en dus ook je spijsvertering. Velen zeggen dat het drinken van koud water ervoor zorgt dat je afvalt, maar op langer termijn kun je er juist van aankomen omdat je spijsvertering langzamer is geworden. Daarnaast trekken je organen samen wanneer je uit het niets een koud drankje naar binnen werkt. Door de samengetrokken organen en weefsels, kan het bloeddruk verhogen en de bloedvaten vernauwen. Vooral voor meisjes die last hebben van menstruatiepijn, wordt geadviseerd om geen koud water te drinken maar juist voor een warm drankje te kiezen.

Wij begrijpen ook wel dat je na een uurtje sporten niets liever hebt dan een verfrissend koud drankje, maar helaas is dit ook echt niet goed voor je lichaam. Juist wanneer je lichaam warm is en veel vocht heeft verloren, is het belangrijk om iets warms te drinken. Het warme water zorgt voor een goede doorbloeding van je maag en darmen. Daarnaast vindt er geen verkramping plaatst en heeft het een effectieve werking op je ontlasting. 

Bovendien is warm water goed tegen vervelende kwaaltjes zoals een droge keel of verstopte neus. Het warme water zorgt ervoor dat het slijm verdwijnt. Wanneer er overtollige slijm verwijdert wordt, is het gemakkelijker om daarna weer goed te kunnen ademen.

Tenslotte is warm water goed voor je huid. Het verbetert de elasticiteit en het herstelvermogen van de huid. Daarnaast verwijdert het giftige stoffen uit je lichaam die voor puistjes en andere onzuiverheden zorgen. Vooral met dit koude weer, is het goed om je huid te hydrateren.