Tips voor beginnende vegetariërs

Tips-Vegetatiers-Verzorging-En-Gezondheid

Tips voor beginnende vegetariërs

Een vegetarische levensstijl is niet zomaar iets. Je verandert je hele eetpatroon. Hier zal je lichaam zeker aan moeten wennen, maar binnen een mum van tijd ben je niet anders gewend. In dit blog lees je diverse tips omtrent je voeding en mindset. 

Twijfel niet aan je keuze

Veel mensen hebben een mening over een vegetarische levensstijl. Hier is niets mis mee, maar dit kan wel vervelend zijn. Iedereen zal zijn of haar mening delen en vragen wat de reden is. Blijf bij jezelf en laat je niet beïnvloeden of slecht voelen door anderen. Het is jouw eigen keuze. Je hoeft je niet te verantwoorden waarom je kiest voor het niet eten van dierlijke producten.

Deel het met anderen

Als je ervoor kiest om vegetarisch te gaan eten is het wel fijn om het met anderen te delen. Je zal maar op een lunch aankomen en dan blijkt er geen vegetarisch eten te verkrijgen. Door bekend te maken dat je vegetarisch bent kunnen mensen rekening houden met je levensstijl en krijg je ook meer begrip van mensen. 

Soorten vleesvervangers

Tegenwoordig zijn en er een hele hoop vleesvervangers op de markt, er is keuze genoeg. In het kort gezegd kan je vleesvervangers indelen in 3 groepen. De peulvruchten, traditionele vleesvervangers en de moderne vleesvervangers.

  • Onder peulvruchten vallen bonen en kikkererwten. Bonen en kikkererwten zitten vol met mineralen, eiwitbronnen en vitaminen. Je kan ervoor kiezen om peulvruchten zelf te koken, maar je kan ook peulvruchten uit blik kopen. Lekker makkelijk! Met peulvruchten kun je een hoop gerechten bereiden. Wist je dat humus voor een groot gedeelte uit kikkererwten bestaat?
  • Traditionele vleesvervangers zijn eiwitproducten zoals tofu, tempeh en seitan. Je kan tofu en tempeh op verschillende manier bereiden, denk aan frituren of bakken. Tofu en tempeh kun je zelf geheel naar wens op smaak brengen. Seitan daar in tegen is een ander verhaal. Seitan kan je makkelijk zelf maken. De bereidingstijd voor het maken van seitan is wel redelijk lang. 
  • Je kent het vast wel. De vleesvervangers die haast niet meer te onderscheiden zijn van het ´echte´ vlees. Er zijn zoveel opties. Je hebt vleesvervangers van shoarma, hamburgers, worst, gehakt, ga zo maar door. Er zijn zoveel vleesvervangers die haast identiek zijn aan het ´echte´ vlees.

Proberen, proberen en proberen

Het stoppen met eten van vlees en vis kan nog best een omschakeling zijn. Start gewoon met het uitproberen van verschillende combinaties. Je komt er vanzelf achter wat je wel of niet lekker vindt. If you never try you will never know. 

Bereid jezelf voor

Mocht je een etentje hebben, check dan van te voren even de website. Zo weet je zeker dat ze ook eten hebben dat voor jou geschikt is. Het vegetarisch koken kan nog best een uitdaging zijn. Mocht je geen inspiratie meer hebben, neem dan eens een kijkje op internet. Er zijn een hele hoop websites, blogs en video’s die inspiratie geven omtrent het vegetarisch eten.