5 redenen waarom je meteen onder de koude douche moet springen

Koud-Douchen-Voordelen

5 redenen waarom je meteen onder de koude douche moet springen

Bij de gedachten aan een koude douche in de morgen springt het kippenvel op je armen. Niks is natuurlijk zo lekker als rustig wakker worden met die warme stralen op je lichaam. Wist je dat een koude douche toch zo zijn voordelen heeft? Na het lezen van dit artikel verruil je je warme douche zo voor een koude douche.

Tip 1: Goed voor je huid en haar

Door de kou gaan je poriën van je huid beter dicht, wat ervoor zorgt dat er minder viezigheid inkomt. Ook voor je haar werkt het zo. De punten van je haren zullen van koud water veel sneller bij elkaar blijven. Daarbij werkt warmte uitdrogend en zijn velen niet vier van een lange warme douche, waar je huid en haar dus minder blij mee zullen zijn.

Tip 2: Het vermindert stress

Een koude douche stimuleert de afname van endorfine in je lichaam. Dit is het stofje dat zorgt voor aangename gevoelens. Een extra pluspuntje aan dit stofje is dat het je stresshormoon vermindert. Jij voelt je dus meteen beter na een koude douche.

Tip 3: Energie

Als je goed en diep ademhaalt als je onder de koude douche stapt, houd je je lichaamstemperatuur op peil en verhoog je je zuurstofopname. Dit resulteert in een stijgende hartslag, waardoor je bloed sneller gaat stromen en je hierdoor meer energie krijgt. Daarbij zorgt een verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen ook nog eens dat je alerter bent. Dit is dus een echte win-winsituatie. 

Tip 4: Afvallen

Vet in het lichaam is te onderscheiden in bruin en wit vet. Het bruine vet is de gezonde variant van de twee en houd je lekker warm wanneer het koud is. Het witte vet daarentegen is het vet dat het lichaam opslaat van de overtollige calorieën. Terugkomend naar het bruine vet, is dit het vet dat onze vriend is. Dit vet helpt namelijk de stofwisseling en helpt het verbranden van het witte vet. Wat dit vet met koude douchen te maken heeft zit zo: bruin vet neemt toe onder een koude douche.

Minder snel ziek

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die koud douchen zich minder vaak ziek melden dan mensen die warm douchen. Mensen die koud douchen voelden zich ook wel eens niet fit, maar gingen wel altijd naar hun werk, in tegenstelling tot mensen die warm douchen. Zij bleven sneller thuis. Dit verschil was al te merken bij mensen die maar dertig seconden koud water over zich heen goten. Dat is te overleven. Dus waar wacht je nog op?