Sporten, beter vroeg dan laat?

Sporten, beter vroeg dan laat?

Ieder persoon heeft een andere tijdsvoorkeur met betrekking tot sporten. Sommige mensen hebben er ‘s morgens tijd voor, terwijl de ander liever laat sport. Er zijn ook mensen die naar het werk hardlopen of fietsen. Je kan de hele dag door sporten. Maar is er eigenlijk een ‘beste’ tijdstip om te sporten?

Afvallen

Als je wil afvallen kan je het beste in de morgen gaan sporten. Dit is gebleken uit onderzoek. Drie kwartier sporten zorgt voor minder honger en stimuleert de verbranding van vetten. Hierdoor is vroeg sporten dus perfect voor mensen die willen afvallen. Echter is vroeg sporten niet voor iedereen geschikt. Het lichaam van sommige mensen is in de vroege ochtenduren simpelweg nog niet klaar om forse inspanningen te verrichten. Zo kan het zijn dat de spieren nog stijf zijn, de energievoorraad laag is en het hart- en longsysteem nog niet optimaal werken. Een goede warming up is dan noodzakelijk.

Sterker worden

Als je sterker wil worden is het einde van de middag of zelfs de avond juist het perfecte tijdstip om te sporten. Je hebt de meeste energie tussen 2 en 6 uur. Dit betekent dat op die tijdstippen de productie van testosteron het beste reageert. Als je een voedzame lunch hebt gehad, hersteld het lichaam op deze tijdstippen erg goed.

Prestatiegericht

Wil je betere prestaties verrichten, dan maakt het tijdstip van sporten niet uit. Wel relevant is dat je elke dag op hetzelfde tijdstip gaat sporten en er zo dus een soort van gewoonte van maakt. Zo is het ook belangrijk om goede eet- en slaapgewoontes te hebben.

Beter slapen

Veel mensen denken dat je beter slaapt door net voor het slapen te sporten. Natuurlijk is dit waar, maar het werkt nog beter om net na het opstaan te gaan sporten. De hersenen beseffen dan beter dat je wakker bent, waardoor er een soort gereguleerd systeem ontstaat dat de hersenen vertelt wanneer je wakker en moe bent. Daarnaast daalt je bloeddruk door ‘s morgens te sporten, wat er voor zorgt dat je ‘s avonds in een soort dip komt. Dit bevordert het slapen ook.