Waarom jouw sportprestaties niet beter worden

Waarom jouw sportprestaties niet beter worden

Vaak wordt het sporten na ongeveer een half jaar tot een jaar ineens een stuk lastiger. Je hebt geen ‘’beginnersgeluk’’ (de fase waarin alles wat je in de sportschool doet beter is dan eerst, en daarom voor vooruitgang zorgt) meer en je moet nu goed na gaan denken over wat je doet en hoe je dat doet. Maar ook dan kom je soms niet meer vooruit, dit zouden daar een paar redenen van kunnen zijn.

Te veel afwisseling

Vaak wordt gezegd dat je je spieren moet blijven schokken door nieuwe oefeningen te gaan doen. Maar sommige mensen gaan hier te ver in. Het beste is om elk schema 12 weken te houden. De eerste 2 weken wen je dan nog aan de oefeningen en die tellen dus nog niet helemaal. Daarna heb je 10 weken waarin je als het goed is flink vooruit gaat met de oefeningen die je doet, als je alle andere dingen ook goed doet, daarna is het weer tijd voor iets nieuws. Als je na 6 weken een week even geen vooruitgang maakt, ga dan niet gelijk wisselen van schema maar maak je huidige schema af.

Voeding

Zelfs als je je voeding goed bijhoud kan het zijn dat dit toch de reden is dat je niet meer vooruit aan het gaan bent. Er zijn daar 2 mogelijke oorzaken. Je kan namelijk ooit een caloriebehoefte vastgesteld hebben, maar die klopt momenteel misschien niet meer. Stel je bent 5 kilo aangekomen, dan heeft je lichaam nu meer calorieën nodig dan toen je je voedingsplan opstelde. Daarom is het belangrijk om je voeding goed bij te blijven houden en ook regelmatig op de weegschaal te staan. Als je niet meer aankomt is dat waarschijnlijk omdat je niet genoeg meer eet. De andere optie is het niet rekening houden met trainingsdagen. Op die dagen verbrand je veel meer calorieën door je training, dus moet je ook meer calorieën eten, anders klopt je wekelijkse totale behoefte niet meer met wat je hebt binnengekregen.