Het soepdieet: is dit gezond of juist niet?

Het soepdieet: is dit gezond of juist niet?

Het soepdieet is ooit bedacht voor mensen die in korte tijd heel snel willen afvallen, bijvoorbeeld vanwege medische redenen. Het wordt ook wel als een crashdieet beschouwd, omdat je in korte tijd inderdaad succes boekt. Maar of alleen soep eten – weliswaar af en toe aangevuld met extra groente en fruit – echt gezond voor je is? Dat valt nog te bezien.

Hoe werkt het soepdieet?

Je maakt een soep van uien, wortels, tomaten, paprika’s, selderij en witte kool. Je mag geen zout gebruiken, maar je kunt de soep wel verrijken met smaakmakers zoals tijm, peterselie, rozemarijn, oregano, knoflook of (chili-)pepers. Je eet deze soep zeven dagen lang en je mag het dieet nu en dan aanvullen met fruit, aardappelen of andere soorten groente. Het resultaat? Je kunt in één week tijd tot vier kilo verliezen. 

Wat mag je niet drinken als je aan het soepdieet begint?

  • Frisdrank
  • Alcohol
  • Dieetdrankjes of -mixen

Wat mag je wel drinken als je aan het soepdieet begint?

  • Bronwater
  • Magere melk
  • Thee of koffie (zonder suiker)
  • Vruchtensap (liefst vers geperst, geen gezoete dranken)

Een groot voordeel? Het soepdieet ontgift je lichaam!

Door het soepdieet krijgt je lichaam de kans om te ontgiften. Je laat de zouten immers weg en je krijgt vooral (onbewerkt) vocht binnen. Daarnaast kook je vooral met verse groenten en dat is natuurlijk altijd een pré. 

Diëten zonder bewegen? Dat is natuurlijk nooit gezond.

Geen enkel dieet is heilzaam als je niet voldoende beweegt. Dit geldt ook voor het soepdieet. Maar of je met dit dieet voldoende energie hebt om te gaan bewegen? Dit kan weliswaar per persoon verschillen, maar veel energie zal het niet zijn. Het vocht dat je verliest tijdens het sporten moet je bovendien ook snel weer aan zien te vullen. 

Mag je het soepdieet langer dan zeven dagen voortzetten?

Nee, want met dieet kom je lang niet aan alle nodige voedingsstoffen. Bovendien verlies je eerder vocht dan vet (daarom zul je ook veel moeten drinken) en dat kan niet de bedoeling zijn. Ga je wel door met dit dieet, dan kom je ook snel energie tekort. Het lichaam zal je spieren eerst ‘aantasten’, daarna komen je vetreserves aan de beurt. 

Wie toch zoveel mogelijk wil vasthouden aan het soepdieet, kan een pauzeweek inlassen om vervolgens door te gaan met het dieet. Het heeft wel als gevolg dat je lichaam gaat ‘jojo-en’. Je valt dan snel af, maar je komt ook weer net zo hard aan. De vraag is of je niet beter meteen kunt kiezen voor een dieet waarbij je – weliswaar langzamer – maar wel duurzamer gewicht kunt verliezen.