De kracht van tea tree olie

De kracht van tea tree olie

Al vroeg in de geschiedenis werd tea tree olie ontdekt door de Aboriginals. Zij ontdekte dat deze bladeren een genezende en reinigende werking zouden hebben op bijvoorbeeld huidaandoeningen. Ook in de tweede wereldoorlog zat er standaard tea tree olie in de EHBO kistjes. Tegenwoordig wordt tea tree nog steeds gebruikt, maar dan vooral voor het genezen van een onzuivere of geïrriteerde huid. 

Wat is tea tree?

Tea tree olie is een struik of kleine boom met een papierachtige schors. De bladeren van deze boom werden al vroeg in de geschiedenis gebruikt voor het maken van thee. Vandaar de naam tea tree. Later in de geschiedenis werd het direct op de huid gesmeerd. Door zijn antibacteriële en helende werking wordt het vooral gebruikt door mensen met een onrustige huid. Naast zijn helende werking, ruikt het ook nog eens erg lekker. Tea tree heeft een frisse en vooral kruidige geur waardoor het ook helpt tegen verkoudheid en depressies.

Waar is het goed voor?

Zoals we al eerder benoemde heeft tea tree een aantal voordelen voor ons gezondheid. Ten eerste werkt het effectief voor mensen die een onzuivere huid of andere huidproblemen hebben doordat het antibacteriële stoffen bevat. Daarnaast doet het wonderen voor mensen die verkouden zijn en regelmatig een loopneus of juist een verstopte neus hebben. Doordat tea tree een sterke geur heeft, werkt het tenslotte ook nog eens erg goed voor mensen die overmatig transpireren.

Hoe kun je tea tree toepassen in je dagelijks leven?

  • Bad

Tea tree kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kan een aantal druppels in in het warme badwater doen. Vervolgens kun je ontspannen in een heerlijk kruidenbad. Niet alleen ga je er lekker van ruiken, maar op deze manier kun je ook spierpijn en ademhalingsproblemen verlichten. 

  • Huisparfum

Daarnaast kun je tea tree ook in een geurbrander of een schaaltje met heet water doen. Zo worden alle slechte stoffen gedesinfecteerd en gaat je huis er ook nog eens heerlijk fris van ruiken. Tenslotte schrikt de geur allerlei insecten af. Dus ben jij bang voor insecten? Dan is tea tree misschien wel jouw oplossing in huis!

  • Direct op de huid aanbrengen

Je kan ook tea tree heel dun op de huid met een wattenstaafje aanbrengen. Let wel op dat je niet teveel gebruikt. Teveel tea tree kan namelijk je huid verbranden door dat het erg antibacterieel is. Je kan ook natuurlijk altijd tea tree olie mixen met je dag- of nachtcrème.

  • Shampoo

Heb je last van een droge hoofdhuid, schilfers of luizen? Doe dan een paar druppels tea tree olie in je shampoo. Dit verzorgt niet alleen je hoofdhuid, maar ook je haren. Je krijgt er glanzende haren van en daarnaast voorkomt het besmettingen.

Risico’s

Tea tree olie heeft dus vele voordelen voor je gezondheid, maar er zitten ook risico’s aan verbonden. Was altijd goed je handen na gebruik. Wanneer je tea tree olie in je ogen krijgt, kan dit grote gevolgen hebben. Niet alleen brandt dit in je ogen, maar het kan ook je zicht verslechteren. Daarnaast moet je het altijd uit de buurt van dieren en kinderen houden want dit kan zelfs dodelijk zijn. Tenslotte moet je altijd een kleine hoeveelheid gebruiken. Te veel tea tree kan je huid namelijk verbranden.