Hoe krijg ik een gezond eetpatroon?

Hoe krijg ik een gezond eetpatroon?

Ons lichaam heeft behoefte aan regelmaat, vaste patronen en goede verzorging. Zo is het goed voor je rust en je ritme om een vast, dagelijks patroon te hebben. Als je iedere dag rond dezelfde tijd opstaat, raakt je lichaam hieraan gewend en zou je bij wijze van spreken je wekker niet eens hoeven te zetten. Het kan soms wat saai lijken, maar voor je lichaam is deze vastigheid wel goed.

Gewoontedier

Ook op het gebied van voeding is dit goed. Het is belangrijk om een voedzaam en gevarieerd eetpatroon te hebben. Je dag standaard beginnen met een goed ontbijt, tussendoor voldoende fruit eten, een goede lunch en als avondeten voldoende groente. Iedere dag hetzelfde eten is niet aan te raden, maar een vast patroon van eetmomenten is wel goed. Je zult ook merken dat wanneer je vaste eetmomenten hebt, je lichaam hier aan went. Het menselijk lichaam went redelijk snel aan patronen, of dit nou op het gebied van eten is of andere dingen, als je iedere dag in de ochtend 3 koppen koffie drinkt, is het lastig om dit ineens niet te doen. Dit wordt door veel mensen gezien als een verslaving, wat het misschien ook deels is, maar het is grotendeels gewoonte.

Patronen aanleren

Ook ongezonde eetpatronen zijn gewoontes, als je iedere avond een zak chips pakt, raakt je lichaam ook daaraan gewend. Dit soort patronen zijn wel te doorbreken, maar ga niet proberen jezelf alles in een keer te ontzeggen, dat is bijna niet vol te houden. Het beste is om een gezond, gevarieerd eetpatroon aan te houden. Zorg ervoor dat buiten je ontbijt, lunch en avondeten, er een aantal snackmomenten zijn. Vul deze momenten in met bijvoorbeeld een stuk fruit. Als je buiten je vaste eetmomenten een aantal snackmomenten hebt, zorg je ervoor dat je eigenlijk nooit honger hebt. Dit zorgt ervoor dat je minder snel een ongezonde keuze maakt.

Behoefte berekenen

Weet je wel hoe je gezond moet eten, maar weet je niet hoeveel je mag eten? Je dagelijkse caloriebehoefte is makkelijk uit te rekenen, hier zijn een heleboel tools voor. Om een goede inschatting te kunnen maken is het aan te raden om van meerdere tools gebruik te maken en uit te gaan van het gemiddelde. Als je je voeding vervolgens goed bijhoudt, kun je goed controleren of de behoefte klopt. Ieder lichaam is anders en deze tools kunnen dan ook nooit voor 100% berekenen wat jouw lichaam nodig heeft. Het is daarom goed om een een aantal weken te gaan testen. Als je puur een gezondere levensstijl wil, kun je je behoefte aanhouden als dagelijks eet doel. Wil je afvallen? Haal dan in eerste instantie 15% van je behoefte af. Probeer dit twee weken uit, val je dan niet/nauwelijks af, verlaag je calorieën dan nog wat verder. Op deze manier kun je je behoefte makkelijk testen. Als je af wil vallen, hou dan wel in de gaten dat je niet meer dan een halve kilo per week kwijt raakt. Heb je je streefgewicht bereikt? Top! Dan kun je nu naar behoefte gaan eten, je hoeft niet bang te zijn dat je ineens weer aan komt, je gewicht zal stabiel blijven. Hetzelfde geldt voor als je aan wil komen, verhoog steeds je calorie inname met een klein percentage, zorg ook nu dat je niet meer dan een halve kilo per week aankomt. Ga je meer aankomen, dan zal wat je aankomt bijna puur vet zijn en dat is voor bijna niemand het doel!

Spieren bouwen

Als je graag spier op wil bouwen, dan kan dit zowel tijdens het afvallen als tijdens het aankomen. Als je afvalt, zal je vet verliezen en spier opbouwen, het kan zijn dat je niet afvalt, maar dat je wel veel verandering ziet aan je lijf. Om dit goed te kunnen monitoren, is het goed om wekelijks progressie foto’s te maken. Een foto laat veel meer zien dan de weegschaal. Spieren opbouwen kan ook wanneer je aankomt, maar houdt er rekening mee dat spieropbouw minder snel gaat dan vetopbouw en je vetpercentage dus altijd toeneemt!